26 Aralık 2008 Cuma

KURDEŞEN(ÜRTİKER):((

İki gündür Anıl kaşınıp duruyor.Kaşındığı yerde buna benzer izler olup geçiyor.Başka bir yere sıçrıyordu.Kaşıntı bitmeyince doktora gittik.Kurdeşen(Ürtiker)dedi...İlaç verdi...
Çeşitleri varmış.
Akut Ürtiker, Altı haftadan kısa süren ürtikere akut ürtiker denilir. Bu tip ürtikerlerde genellikle ürtikere sebep olan neden bulunabilir. En sık rastlanılan neden gıdalar, ilaçlar ve enfeksiyonlardır. Böcek ısırıkları ve bazı iç hastalıkları ile birlikte görülebilir. Diğer nedenler ise basınç, soğuk ve güneş ışınlarıdır.
Gıdalar ,En sık ürtiker yapan gıdalar fındık, çikolata, balık, domates, yumurta ve süttür. Pişmemiş yiyecekler pişmişlere göre daha sık olarak reaksiyona neden olur. Gıdalara eklenen katkı maddeleri ve koruyucular da ürtikere neden olabilir.
Ürtiker neden olan yiyeceğin yenilmesinden bir kaç dakika ile 2 saat arasındaki bir sürede meydana gelir. Bu süre gıdanın sindirim sisteminden emilme süresine göre değişir.
İlaçlar, Antibiyotik, ağrı kesici, sakinleştirici ve idrar söktürücü ilaçlar sıklıkla ürtikere neden olur. Anti asit denen mide ilaçları, romatizmada kullanılan ilaçlar, vitaminler, göz ve kulak damlaları, kabızlık ilaçları vajinal fitiller ürtiker nedeni olabilir. Bu tip bir döküntünüz olduğunda doktorunuza kullandığınız ilaçları söylemek önemlidir.
Enfeksiyonlar... Bir çok enfeksiyon ürtikere neden olabilir. Çocuklarda soğuk algınlığı en sık rastlanılan nedendir. Kronik ürtiker Altı haftadan fazla süre devam eden ürtikere kronik ürtiker denilir. Bu tip ürtikerin nedenini bulmak, akut ürtikere göre çok zordur.
Kronik ürtilerli hastaların çok azında etken saptanabilir. Doktorunuz ürtikerin sebebini bulmak için size bir takım sorular soracaktır. Hastalığa ait spesifik bir test bulunmadığından doktorunuz size soracağı sorular ve muayene bulgularına göre bazı testler isteyecektir.
Fiziksel ürtikerler... Ürtiker güneş ışınları, sıcak, soğuk, basınç, titreşim ve egzersize bağlı olarak gelişebilir. Güneş ışınlarına karşı gelişen ürtikere solar ürtiker denilir. Bu durum nadiren görülür ve güneşe maruz kalındıktan bir kaç dakika sonrasında gelişir ve bir iki saat içinde geriler. Soğuğa karşı gelişen ürtiker daha yaygındır. Bu tip ürtiker soğuğa maruz kaldıktan sonra derinin ısınması ile ortaya çıkar. Eğer soğuk vücudun geniş alanını etkilemişse, çok fazla histamin salgılanır ve bu durum nefes darlığı, yaygın kızarıklık, yaygın ürtiker ve bayılmaya neden olabilir.
Dermografik ürtiker... Deride yapılan bir ovuşturma veya bir herhangi bir cisim ile bastırıldığında bu alanda ürtiker gelişmesi dermografizm olarak bilinir. Bu durum toplumda % 5 oranında görülür. Özellikle genç bayanlarda aylarca hatta yıllarca devam edebilir.
Ben gıdadan olduğunu düşünüyorum.Anıl bu aralar fazla tüketti bu yiyecekleri.Kestim şimdi.Bakalım düzelicek mi???
Bu arada bende kaşınmaya başladım.Acaba bulaşıcımı?Doktor söylemedi ama bilmiyorum:((


10 yorum:

ssbb dedi ki...

Değildir:)

ENERJİ dedi ki...

Sevgili ssbb,teşekkürler...:))

Moonish (moonsun) dedi ki...

Canim Enerjim, cok cok gecmis olsun Anil Prens'e, insallah en kisa zamanda gecer :( Babama da domates bu sekilde alerji yapiyor, cabucak iyilesmesi dilegiyle...

ENERJİ dedi ki...

Moonsun çok sağol canım:))

SMİLENA dedi ki...

çok geçmiş olsun.umarım sanada geçmeş.verdiğin detaylı bilgi için teşekkürler..

ENERJİ dedi ki...

Smilena sağol canım.Bulaşıcı değilmiş.Rica ederim:))

Adsız dedi ki...

bende hamileliğimden sonra sıkıntı ve stresten olmuştu ürtiker malesef. ve tam 6hafta sürdü... çok geçmiş olsun...

ENERJİ dedi ki...

Aşk meleği,sağol.Bizimki gıdadan galiba.Sıkılcak bişey olmadı..

purplelife dedi ki...

WAY ANASINI YAW,
AHMET'TEDE BUNA BENZER BİR ŞEY OLDU .
NİYE OLDU Kİ ANIL'DA?
COCUK STRESE MI GIRDI OKUL EGITIM FALAN...

ENERJİ dedi ki...

Purplelife,evt stresle ilgisi pek yokmuş canım:)