8 Mayıs 2009 Cuma

ÇOK DOĞRU:))

ŞEMS-İ TEBRİZİ'NİN ÖĞÜTLERİ -
(Mail olarak gelmişti.Paylaşmak istedim.Çok doğru:)
1. BÖLÜM ( Elif Şafak'ın Aşk adlı kitabından alıntıdır ) .....
Birinci kural : Yaradanı hangi kelimelerle tanımladığımız , kendimizi nasıl gördüğümüze ayna tutar.Şayet Allah dendi mi öncelikle korkulacak,utanılacak bir varlık geliyorsa aklına,demek ki sen de korku ve utanç içerisindesin çoğunlukla.Yok eğer,Allah dendi mi evvela aşk,merhamet ve şefkat geliyorsa aklına , sen de bu vasıflardan bolca mevcut demektir.

İkinci kural : Hak yolunda ilerlemek yürek işidir,akıl işi değil.Kılavuzun daima yüreğin olsun,omzun üstünde ki kafan değil.Nefsini bilenlerden ol silenlerden değil !Üçüncü kural : Kur'an dört seviyede okunabilir.İlk seviye zahiri manadır.Sonra ki batıni manadır.Üçüncü batıninin batınisidir.Dördüncü seviye o kadar derindir ki kelimeler kifayetsiz kalır tarif etmeye.
Dördüncü kural : Kainatta ki her zerre de Allah'ın sıfatlarını bulabilirsin,çünkü o camide , mescitte,kilisede , havra da değil , her an her yerdedir.Allah'ı görüp yaşayan olmadığı gibi , O'nu görüp ölen de yoktur.Kim O'nu bulursa sonsuza dek O'nda kalır.
Beşinci kural: Aklın kimyası ile aşkın kimyası başkadır.Akıl temkinlidir.Korka korka atar adımlarını."Aman sakın kendini " diye tembihler.Halbu ki aşk öyle mi ?Onun tek dediği :"Bırak kendini ko gitsin!"Akıl kolay kolay yıkılmaz.Aşk ise kendini yıpratır,harap düşer.Halbuki hazineler ve defineler yıkıntılar arasında olur.Ne varsa harap bir kalpte var!
Altıncı kural: Şu dünyada ki çatışma,önyargı,ve husumetlerin çoğu dilden kaynaklanır.Sen sen ol kelimelere fazla takılma.Aşk diyarında dil zaten hükmünü yitirir.Aşk dilsiz olur.
Yedinci kural :Şu hayatta tek başına inzivada kalarak,sadece kendi sesinin yankısını duyarak,Hakikat'i keşfedemezsin.Kendini ancak bir başka insanın aynasında tam olarak görebilirsin.
Sekizinci kural:Başına ne gelirse gelsin,karamsarlığa kapılma.Bütün kapılar kapansa bile,sonunda O sana kimsenin bilmediği gizli bir patika açar.Sen şu an da göremesende dar geçitler ardında nice cennet bahçeleri var.Şükret!İstediğini elde edince şükretmek kolaydır.Sufi, dileği gerçekleşmediğinde de şükredebilendir.
Dokuzuncu kural : Sabretmek öylece durup beklemek değil,ileri görüşlü olmak demektir.Sabır nedir ? Dikene bakıp gülü,geceye bakıp gündüzü tahayyül edebilmektir.Allah aşıkları sabrı gülbeşeker gibi tatlı tatlı emer,hazmeder.Ve bilirler ki; gökte ki ayın hilalden dolunaya varması için zaman gerekir.
Onuncu kural : Ne yöne gidersen git,-Doğu,Batı,Kuzey,Güney- çıktığın her yolculuğu içine doğru bir seyahat olarak düşün.Kendi içine yolculuk eden kişi sonunda arzı dolaşır.
On birinci kural : Ebe bilir ki sancı çekilmeden doğum olmaz,ana rahminden bebeğe yol açılmaz.Senden yepyeni ve taze bir sen zuhur edebilmesi için zorluklara,sancılara hazır olman gerekir.
On ikinci kural :Aşk bir seferdir.Bu sefere çıkan her yolcu ,istese de istemese de tepeden tırnağa değişir.Bu yollara dalıpta değişmeyen yoktur.
On üçüncü kural : Şu dünya da semadaki yıldızlardan daha fazla sayıda sahte hacı,hoca,şeyh,şıh var.Hakiki mürşid seni kendi içine bakmaya nefsini aşıp kendinde ki güzellikleri bir bir keşfetmeye yönlendirir.Tutupda ona hayran olmaya değil.
On dördüncü kural : Hakk'ın karşına çıkardığı değişimlere direnmek yerine,teslim ol.Bırak hayat sana rağmen değil,seninle beraber aksın."Düzenim bozulur,hayatım alt üst olur"diye endişelenme.Nereden biliyorsun hayatının altının üstünden daha iyi olmayacağını?
On beşinci kural : Allah içte ve dışta her an hepimiz tamama erdirmekle meşguldür.Tek tek her birimiz tamamlanmamış sanat eseriyiz.Yaşadığımız her hadise atlattığımız her badire eksiklerimizi gidermemiz için tasarlanmıştır.Rabb noksanlarımızla ayrı ayrı uğraşır çünkü beşeriyet denen eser,kusursuzluğu hedefler.
On altıncı kural : Kusursuzdur ya Allah, O'nu sevmek kolaydır.Zor olan hatasıyla sevabıyla fani insanları sevmektir.Unutma ki kişi bir şeyi ancak sevdiği ölçüde bilebilir.Demek ki hakikaten kucaklamadan ötekini,Yaradan'dan ötürü yaratılanı sevmeden,ne layıkıyla bilebilir,ne layıkıyla sevebilirsin.
On yedinci kural: Esas kirlilik,dışta değil içte,kisvede değil kalpte olur.Onun dışında ki her lekene kadar kötü görünürse görünsün,yıkandı mı temizlenir,suyla arınır.Yıkamakla çıkmayan tek pislik kalplerde yağ bağlamış,haset ve art niyyettir.
On sekizinci kural : Tüm kainat olanca katmanları ve karmaşasıyla insanın içinde gizlenmiştir.Şeytan dışımızda bizi ayartmayı bekleyen korkunç bir mahluk değil,bizzat içimizde bir sestir.Şeytanı kendinde ara;dışında , başkalarında değil.Ve unutma ki nefsini bilen Rabbini bilir.Başkalarıyla değil sadece kendisiyle uğraşan insan,sonun da mükafat olarak Yaradan'ı tanır.
On dokuzuncu kural : Başkalarından ilgi,saygı ve sevgi bekliyorsan,önce sırasıyla kendine borçlusun bunları.Kendini sevmeyen birinin başkasını sevmesi mümkün değildir.Sen kendini sevdiğin halde dünya sana diken yolladı mı,sevin.Yakında gül yollayacak demektir.
Yirminci kural : Yolun ucunun nereye varacağını düşünmek beyhude bir çabadan ibarettir.Sen sadece atacağın ilk adımı düşünmekle yükümlüsün.Gerisi zaten kendiliğinden gelir.

7 yorum:

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Canım çok güzel bir şey paylaşmışsın bizimle...
Çok zevkle okudum ALLAH senden razı olsun.
Sevgi ve sağlıkla kal.
Hayırlı hafta sonları

ENERJİ dedi ki...

Şanslı,rica ederim.Çok sevindim:))Sana da hayırlı hafta sonları dilerim:))

Stil Direktoru dedi ki...

O kadar güzel ki okumaktan sıkılmadan okuutun bana. Ayrıca bu kadar olur 1. kural şu an okuduğum kitabı anımsattı Tanrı Yanılgısı. Tavsiye ederim eski arkadaşım. Sevgiyle.

ENERJİ dedi ki...

Stil direktörü,sağol canım.Eskmi??Ben unutmadım arkadaşımı hala yanımda:))

umursamaz dedi ki...

ne iyi etmişsinde paylasmıssın bunu bızımle.. bugun elif safak ın kitabını aldım.. "ASK" ve sabırsızlıkla baslayacagım birazdan
tesekkurederım paylastıgın ıcın:)
sevgiler..

Adsız dedi ki...

İyiki böyle bir yazı eklemişsiniz.
okuyunca kendime geldim daha doğrusu eskiye biraz döndüm yüreğimde biraz sevgi biraz farklılık duydum ama bilmiyorum kalıcı olabilir mi?

Paylaşım için teşekkür ederim.

ENERJİ dedi ki...

Adsız arkadaşım,Rica ederim.
Eskiye dönmeniz umarım yüreğiniz de güzel şeyler hissettirmiştir.Sevgiler:))