22 Kasım 2010 Pazartesi

Tanıştırayım efendim;
Kabakgillerden olup sarmaşık türünde yetişen bir bitkidir.
Evimize yeni geldi.Hemen iki göz,burun,saçlar derken,kokoş oldu.
Aslında bildiğimiz su kabağı...
Form olarak sayısız şekilde olan su kabağı kurutulduktan sonra tarih boyunca çeşitli alanlarda kullanılmıştır. İçi çakıl ve tuzlu su ile temizlendiği zaman içme suyunun depolanması için kullanılmış ve hatta sıcak yaz günlerinde suyu soğuk tutma özelliğinden dolayı bir termos vazifesi görmüştür. Şimdiki zamanda balıkçıların kullandıkları şamandralar önceden çoğunlukla su kabağından olmuştur. Alanyada eskiden çocuklar yüzmeyi su kabağı kullanarak öğrenmişlerdir. Sıcak suyu bir yerden bir yere aktarmakta kullanılmış ve halk dilinde ''Kevki'' olarak adlandırılmıştır. Ayrıca eski mutfakların vazgeçilmez gerecidir. Yağ,un gibi malzemeleri saklamak için kullanılmış, evlerde şekerlik, kolonyalık ve çiçek saksıları olarak yerini almıştır.

5 yorum:

Profösör dedi ki...

Ben su kabağından bik "kabak kemanesi" yapmıştım.

Cocukla Cocuk dedi ki...

kullanım yerlerinin birçoğunu bilmiyordum...sizinki çok şeker olmuş hakkaten tam kokoş bayıldım:)

nergisce dedi ki...

bu fikir harika:) neeglencelidir ve ben o kece evlere bayildim.

ENERJİ dedi ki...

Nergisce,fikri beğenmene sevindim:)
Sevgiler:)

ENERJİ dedi ki...

Profösör,ellerinize sağlık eminim çok güzel olmuştur.
................................
Çocukla çocuk,ben de yeni öğrendim.Evet evet tem kokoş yaptım ben onu:)
...................................